Safra Kese Taşı Nedir?
Safra kese taşları safra kesesi içinde koyulaşmış safranın yığınlar oluşturması ile oluşur. Safra karaciğerde yapılan yeşil-kahverengi renkli bir sıvıdır, besinlerdeki yağların sindiriminde yardımcı olur. Safra, karaciğerin altında bulunan armut şeklinde bir kese olan safra kesesi içinde ihtiyaç olana kadar depolanır.
Safra taşları 2,5 cm. kadar büyük olabilir. Bazen tek büyük bir taş oluşur, bazen 10 tane yada daha fazla sayıda bir çok taş oluşabilir. Yaşlılarda safra taşlarına daha sık rastlanır. Kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülmektedir.
Nasıl Oluşurlar?
Safra taşları, safra içindeki kimyasal maddelerden; genellikle kolesterolden oluşmaktadır. Safra taşları safra içindeki kimyasal maddeler arasındaki dengenin bir sebeple bozulması ile oluşmaktadır. Mesela, çok fazla oranda kolesterol oluşması gibi. Küçük, katı cisimcikler oluşur, bunlar birbirleri ile birleşip büyüyüp safra taşını oluşturur.
Açlık safra taş oluşumunu hızlandırır; çünkü safranın sindirim için salgılanma ihtiyacı olmaz ve safra kese içinde konsantre olarak yapışkan safra oluşur.
Bulguları Nelerdir?
Safra kese taşları olan her beş hastadan birinde şikayete sebep olur. Eğer safra kese taşları problem yaratırlarsa bu genellikle safra kanalı içinde oluşan taşlardan olmaktadır. Safa kanalı safranın besinlerin sindirime yardımcı olması için akmasına müsaade edecek kadar dar olan bir kanaldır.
Safra kanalı içinde sıkışan yada takılıp kalan taşlar şu şikayetlere sebep olurlar;