HASTALIK FORMLARI
Akalazya (Achalasia)
Akut ve Kronik Hepatit B Hastalığı
Anal Fistül
Antibiyotik Kullanımı Sonrası Gelişen ishal (Clostridium Difficiale Associated Diarreha; Psödomembranöz Enterokolit)
Ascit
Barrett Özofagusu
Crohn Hastalığı
Çölyak Hastalığı
Divertiküler Hastalık
Duodenal Ülser Diyeti
Duodenal Ülser Hastalığı
Fekal İnkontünans (Dışkı Kaçırma)
Gastroskopi İşlemi
Gaz (Şişkinlik)
Helikobakter Pilori
Hematemez (Üst Sindirim Kanalı Kanamaları)
Hepatit C
İnterferon Tedavisi
Kabızlık (Konstipasyon)
Kalın Bağırsak Kanseri
Karaciğer Yağlanması
Kolon Polipleri
Kolonoskopi Islemi
Mide Boşalma Güçlüğü (gastroparezis)
Özofagus Varisleri
Özofajial Manometri Testi
Periodik Kusma Sendromu (Cyclic Vomitting Sydrome: CVS)
Reflü Hastalığı
Rektal Kanama
Safra Kese Tasları
Sigara ve Sindirim Sistemi
Spastik Kolit
Ülser Hastalığı
Ülseratif Kolit
Wilson Hastalığı
Özofajial Manometri Testi

Yemek mideye girdiği zaman sindirim için kuvvetli asit üretimini başlar. Yemek borusunun (özofagus) mideye girişinde bulunan sfinkter mekanizması tek yönlü valf gibi çalışarak mide asitinin özofegusa kaçışını engeller. Bazen bu mekanizma iyi çalışmaz ve midenin asiti, safrası ve muhteviyatı özofagusa kaçarak reflü şikâyetlerine sebep olur. Her ne kadar özofagus yediğimiz gıdaları mideye ileten içi boş bir tüp gibi görülse de özofagusun önemli fonksiyonlarından biride peristaltik hareketlerdir. Bunlar deniz dalgaları gibi hareketlerle özofagus içindeki besin maddelerini mideye doğru devamlı olarak ilerletir. Bu hareketler çok kuvvetli olursa hastada göğüs ağrıları olur, çok zayıfsa veya koordineli değilse yutma güçlüğü gelişir.

 

Reflü Cerrahisi

Genelde hastaların çoğu alışkanlık değişiklikleri ve ilaçlara iyi cevap verir. Eğer reflü çok rahatsız edici seviyedeyse ve erken yaşlarda başladıysa alt özofagus sfinkterinin cerrahi rekonstrüksiyonu alternatif bir tedavi metodu olarak düşünülür. Eski tip cerrahilerde 6 hafta hastane yatış süresi söz konusuydu. Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu adı verilen bu yeni işlemle hastane yatış ve düzelme süresi oldukça kısalmıştır. Operasyon kararı muayene, radyolojik tetkik, özofajial pH metri ve manometre tetkiklerinden sonra verilecektir.   

 

Özofajial Manometre Testi   

Manometre bir organ içindeki kas basınçlarını ölçen testtir. Özofajial manometre testi özofagus içi peristaltizm dalgasının basınç ve koordinasyonunu ölçtüğü gibi özofagus alt ucunda bulunan (LES basıncı) sfinkter mekanizmasının basıncını da ölçmektedir. Bunun amaçla, içinde basınç ölçer sensörler bulunan bir tüp şeklinde alet kullanılır. Özofagus yemek sırasında kasılmaya başladığında basınçlar ölçülmeye başlanır ve bir kayıt cihazında kaydedilerek doktorunuz tarafından değerlendirilir. Eğer alt özofagus basıncı yeterli kuvvetdeyse hastaya cerrahi tedavi düşünülmez. 

 

Özofajial pH metri Testi 

Özofajial pH metri testi mideden yemek borusu altına doğru kaçan asit reflü sıklığını ölçen bir testtir. Bu işlem için ince bükülebilen ucunda pH probu olan plastik bir tüp burundan mideye doğru uzatılır ve bu probun ucu belde kemere yerleştirilen bir kayıt cihazına bağlanır. 24 saatlik mideden alt özofagusa asit reflüsü kaydedilir. Reflü şikâyeti başlayınca veya göğüs ağısı olunca kayıt cihazının düğmesine basılarak semptomların başlaması ile ölçülen asit pH’ı arasındaki ilişki gözlenir. Kayıtlar daha sonra bilgisayarda toplanarak analiz edilir. 

 

İşleme Hazırlanma

Hasta bu işlem için 8 saat kadar aç kalmalıdır, az miktar su içilebilir. Bu teste gelmeden 72 saat önce kafein (kahve, çay, kola, çikolata), alkol, ülser ilaçları (Tagamet, Axid, Zantac, Simetidin, Lansor, Aprazol vs), antikolinerjik ilaçlar (Librax, Baralgine), Erythromycin, nitroglycerin, Isordil, kalsiyum kanal blokerleri (Adalat, Nidilat, Diltizem, İsoptin vs), beta blokerler (Dideral, Visken, Tenormin) kullanılmamalıdır.


Testin Yapılışı

Manometri testi 1 saat kadar sürer, aletin yerleştirilmesi sırasında bulantı olabilir, aletin aşağı geçişi için bir miktar su içilmesi veya yutkunmanız istenebilir. Özofajial pH metri aletinin burundan alt özofagus sfinkterine yerleştirilmesi 10 dakika sürebilir. Alet yerleştirildikten sonra buruna ve kulak arkasına bantla sabitlenir. Bu nedenle sosyal aktivitelerinizi buna göre önceden planlamalısınız. Bu işlemden sonra hastada önemsiz boğaz ağrısı olabilir.

" Bu web sayfasındaki bilgiler sadece bilgilendirmek amaçlıdır, başka amaçla kullanılmamalıdır "

Bugün
41
Toplam
2686226